Kursus i grundlæggende strålebeskyttelse


Dette kursus er til dig, der skal godkendes som Strålebeskyttelseskoordinator og andre der udsættes for stråling fra radioaktive eller røntgenkilder i forbindelse med deres arbejde.

Det er et lovkrav, at personer, der skal varetage funktionen som Strålebeskyttelseskoordinator, skal have grundlæggende kendskab til ioniserende stråling og strålebeskyttelse – og den viden kan du få hos os!

Kurset er godkendt af Sundhedsstyrelsen i forhold til opfyldelse af krav til strålebeskyttelseskoordinatorer om kursus i grundlæggende strålebeskyttelse inden for forskning, undervisning og industriel brug.

Derudover, så lever kurset op til Sundhedsstyrelsens krav til et kursus i grundlæggende strålebeskyttelse for stråleudsatte arbejdstagere  inden for industriel anvendelse og forskning samt eftersyn af, service på og forarbejdning af lukkede radioaktive kilder, anlæg, apparater og udstyr. Se mere på Sundhedsstyrelsen hjemmeside her.

Vores kursus i grundlæggende strålebeskyttelse dækker bredt, og kursusdeltagerne arbejder typisk i energi og forsyningssektoren, stål og skrotbehandling, olie- og gasindustrien, produktions og fødevareindustrien, lægemiddelproduktion, veterinærområdet, NORM, forsvaret, brandvæsnet, toldvæsnet, politiet og mange andre spændende områder!

Du får en introduktion til at kunne arbejde med ioniserende stråling på en sikker måde. Kurset veksler pædagogisk mellem teori og praksis og du modtager naturligvis et flot kompetencegivende kursusbevis.

Kurset giver den teoretiske baggrund for alle, der anskaffer, anvender og opbevarer visse typer af åbne og lukkede kilder samt diverse typer af røntgenudstyr.

Kurset giver naturligvis et overblik over de vigtigste elementer i lovgivningen, som du skal have styr på som Strålebeskyttelseskoordinator. Men vær opmærksom på, at du ikke får et fuldstændigt overblik over alle love og regler på området. Det ligger udenfor formålet med dette kursus.

Efter dette kursus har du styr på grundlæggende strålebeskyttelse, og det er et lovkrav at du vedligeholder din viden, færdigheder og kompetencer inden for strålebeskyttelse. Dansk Strålebeskyttelse anbefaler, at du deltager i et af vores kortere brush-up-kurser hvert ca. 5. år. Du kan læse mere her.

Uddannelse skal være en god oplevelse

Derfor er den gode forplejning med i prisen. Det er en vigtig del af et godt kursus. Kurserne foregår på Sinatur-hotellerne hvor forplejningen består af kvalitetsråvarer, så du dagen igennem bliver fyldt med masser af energi, har større koncentrationsevne og er læringsparat. Du er hele dagen velkommen til at tage for dig af frisklavet kaffe, forskellige slags te samt vand m/u brus ved drikkevarestationen. I din forplejning indgår let morgenmad, og lækker frokostbuffet med en sodavand, og om eftermiddagen er der kage til kaffen.

Kontakt os ved spørgsmål

Målgruppe


Målgruppen er dig, som skal være Strålebeskyttelseskoordinator og andre personer, der udsættes for ioniserende stråling som følge af deres arbejde.

Kursusindhold


 • Grundlæggende strålingsfysik
 • Egenskaber ved radioaktivitet og røntgenstråling
 • Dosisbegrebet og dosisgrænser
 • Praktisk strålebeskyttelse
 • Måling af stråling, typer af måleinstrumenter og typiske målefejl
 • Stråleskader og strålebiologi
 • Naturligt Optrædende Radioaktivt Materiale (NORM)
 • Uheld med radioaktive stoffer
 • Transport af radioaktive stoffer
 • Systemet for strålebeskyttelse (Lovgivning)
 • Introduktion til sikkerhedsvurderinger
 • Strålebeskyttelseskoordinatorens rolle

Der lægges stor vægt på, at kursusdeltagerne opnår en god grundlæggende forståelse inden for strålebeskyttelse.

Praktiske øvelser


 • Egenskaber ved stråling
 • Afstandskvadratloven
 • Halveringstykkelse
 • Halveringstid
 • Transportindeks og kollikategori
 • Opsporing af radioaktiv kilde og afspærring af område i forbindelse med uheld

Gennem eksperimenterne kommer du til at arbejde med forskellige radionuklider: Cæsium-137, Americium-241 og Strontium-90 i ligevægt med Yttrium-90. Derudover, så vil du arbejde med Barium 137 på væskeform (åben kilde).

Tilsammen giver eksperimenterne et rigtigt godt overblik over egenskaber ved forskellige typer af radioaktiv stråling. Det er værdifuld læring, som gør dig i stand til at passe på dig selv og dine kolleger. Viden giver tryghed!

Kommende kurser

Dansk Strålebeskyttelse - logo

Nyborg d. 22. - 23. april, 2024

Kurset afholdes på Storebælt Sinatur Hotel & Konference, Østerøvej 121, 5800 Nyborg.

Pris 11.950 kr. ekskl. moms

Tilmeldingsfrist er mandag d. 14. marts 2024.

Tilmelding ikke længere muligt

Tilmelding til kurset
Dansk Strålebeskyttelse - logo

Nyborg d. 25.- 26. sept. 2024

Kurset afholdes på Storebælt Sinatur Hotel & Konference, Østerøvej 121, 5800 Nyborg.

Pris 11.950 kr. ekskl. moms

Tilmeldingsfrist er mandag d. 12. august 2024.

Tilmelding til kurset
Dansk Strålebeskyttelse - logo

Kongens Lyngby d. 30. - 31. okt. 2024

Kurset afholdes på Frederiksdal Sinatur Hotel & Konference, Frederiksdalsvej 360, 2800 Kongens Lyngby

Pris 11.950 kr. ekskl. moms

Tilmeldingsfrist er mandag d. 16. september 2024.

Tilmelding til kurset
Dansk Strålebeskyttelse - logo

Her kommer dit næste kursus i 2025

Vi arbejder på nye hotel- og konferenceaftaler for 2025, og forventer at have kursusdatoer klar omkring juni.

Målgruppe


Målgruppen er dig, som skal være Strålebeskyttelseskoordinator og andre personer, der udsættes for ioniserende stråling som følge af deres arbejde.

Afsluttende prøve


Der er ikke en afsluttende prøve, men der er fremmødepligt under hele kurset. Kurset bestås ved almindelig aktiv deltagelse i diskussioner og de praktiske øvelser. Med henblik på forbedring og udvikling afsluttes kurset med en anonym evaluering.

Praktisk information


Vi optager kursister efter først til mølle princippet. Hvis du vil være sikker på en plads, skal du tilmelde dig i god tid. Der er frist for tilmelding og betaling 7 uger før kursets start. Kontakt mig vedrørende eventuel tilmelding efter frist.

Kurset afholdes ved minimum 10 tilmeldte. Maksimum deltager antal er 25 pr. hold

Overnatning er ikke inkluderet, men vi har lavet en firmaaftale, som gør, at vi kan tilbyde dig overnatning til en pris på hotellet til 950,- (ekskl. moms). Du angiver om du ønsker overnatning når du tilmelder dig kurset.

Har du brug for flere overnatninger, så angiv dine ønsker i kommentarfeltet ved tilmelding.

Der er gratis parkering på alle vores kurser.

Der er registrering og morgenkaffe fra kl. 8:30 og kursusstart kl. 9:00 på førstedagen og der er program til kl. 17.00 begge kursusdage.

Kontakt os vedrørende tilmelding